Štepánka Čápová: 12 důvodů, proč si dát bacha na cukr

text © 2017 Štěpánka Čápová / foto © archiv Štěpánky Čápové a pixabay.com

 

Proč si dávat bacha na CUKR?

Důvodů je mnoho, 12 ZÁSADNÍCH DŮVODŮ najdete tady.

CUKR – sladká chuť je nám přirozená, však už mateřské mléko má sladkou chuť, takže jsme na ni svým způsobem naučeni. Je však velký rozdíl v tom, když konzumujeme cukry přirozeně se vyskytující ve stravě a když konzumujeme doslazované potraviny.

A kde je cukr přirozeně? V ovoci i zelenině, obsah cukru se výrazně zvyšuje v sušeném ovoci, proto sušené ovoce můžete využít jako přirozený zdroj slazení a stejně tak i různé sirupy, já například velmi ráda používám datlový, javorový, agávový a rýžový sirup. Dosladit jimi můžete jak snídaňové kaše, tak je můžete použít i do pečení, nebo vaření sladkých pokrmů.

 

Co ten cukr v těle dělá?

  1. Cukr vyvolává závislost, tedy čím více cukru zkonzumujete, tím více ho tělo žádá.
  2. Cukr nabourává proces vstřebávání VÁPNÍKU – tzn. vede k odvápňování a řídnutí kostí, osteoporóze.
  3. Rychlý nárůst a rychlý pokles hladiny cukru v krvi způsobuje větší příjem stravy – nadváha, obezita.
  4. Cukr oslabuje imunitní systém a přispívá k nižší obranyschopnosti organizmu proti bakteriálním infekcím.
  5. U dětí cukr způsobuje poruchy koncentrace, hyperaktivitu, ale i různé formy úzkostí.
  6. Cukr způsobuje kvasinkové infekce.
  7. Cukr přetěžuje slinivku břišní a přispívá ke vzniku diabetes.
  8. Cukr je „výživou“ rakovinových buněk.
  9. Cukr způsobuje vysoký krevní tlak u obézních lidí.
  10. Naše tělo vytváří při metabolizmu cukru 2–5x více krevních tuků než při metabolizmu škrobu, cukr zvyšuje množství tuku v játrech.
  11. Lidé konzumující větší dávky cukru trpí často bolestmi hlavy, nebo migrénou.
  12. Velká a dlouhodobá konzumace cukru způsobuje rezistenci na inzulín a organizmus pak ukládá další tuk a zpomaluje se metabolismus. Mlsáme tedy sladké a přibíráme tuk.

 

Důvodů je hodně a jsou silné, co? A možná se u některých bodů i vidíte. Jeden z bodů se mě před lety v mém životě také týkal. A to dost významně, cukrová závislost je mrcha a dává zabrat, ale vyhrabat se z ní vážně dá taky jsem to dala.

Není třeba ale smutnit, že už si nikdy nesmlsnete. Také si ráda smlsnu a spousta dobrot se dá udělat i bez hřešení. Nevěříte? Mrkněte.

 

Na 10 koláčků budete potřebovat:

  • 3 hrsti pohankových vloček (např. značky Arax)
  • 3 hrsti kukuřičné hladké mouky
  • 2 hrsti strouhaného kokosu
  • 1 hrst chia semínek
  • 2 lžíce rýžového sirupu nebo medu
  • 200 ml rostlinného mléka, např. rýžového nebo mandlového
  • cca 200–300 ml horké vody (nelijte hned, bude přidávat dle potřeby)
  • cca 2 větší jablka

Do mísy si nasypte pohankové vločky, kukuřičnou mouku, kokos a chia semínka, zalijte asi 100 ml vroucí vody, přidejte rostlinné mléko a vše lžící smíchejte do husté kaše. Do ní přidejte rýžový sirup nebo med, dobře promíchejte a dále přidávejte vodu tak, aby nebyla hmota příliš hustá, oddělovala by se od sebe. Měla by vzniknout lepivá hmota, kterou pak lžící přemístíte na pečící papír a plech, lžící rozetřete do koleček tak, aby výška každého koláčku byla cca 0,5–1 cm. Pokud byste chtěli mít koláčky opravdu úhledné, využijte formičku velkého kolečka, napěchujte jí lžící, uhlaďte a sejměte formičku. Takto dejte péct do trouby na 180 s horkým vzduchem, pečte cca 10–15 min. do zlatova, poté přidejte na každý koláček plátek jablka. Jablko posypte skořicí a přidejte na něj na špičku kávové lžičky medu a dejte na dalších 5-10 min. péct. Hotové posypte semínky nebo ořechy.

Mňamka a a vůně celého domu zaručena. :-)

 

Štěpánčina cukrátka mají různou podobu a i dětem se dá hravě vysvětlit, že věčné pamlsky zdraví nesvědčí. Jak? Pohádkou, nebo rovnou živě na kurzu pro děti. Když se totiž spojí zábava a učení tak, aby si děti na vše mohly sáhnout, jsou pak skvělé výsledky a z nejedlíků se stávají jedlíci a rodičům se konečně uleví.

Štěpánčinu Pohádku o cukrových panáčcích si v elektronické verzi nebo v audiopodobě můžete stáhnout zdarma zde.



Bez-názvu-14-300x195Štěpánka Čápová je nadšená kuchtička a experimentátorka při vaření zdravě a chutně, pracuje jako výživová poradkyně.

Štěpánka je také autorkou e-booku zdarma, nazvaného Úspěšná změna stravovacích návyků, který jednoduše a prakticky pomáhá přijít na to, jak si udělat správné stravovací návyky a zavést je do běžného života.

A jak vaří Štěpánka? Nadšeně a s radostí experimentuje v kuchyni, jak se dá :-)

Více o Štěpánce na jejích stránkách www.stepankacapova.cz.

 

ŽIJTE (s) CYKLEM I V KUCHYNI!

 

Líbí se vám tento článek? Sdílejte ho dále:


Novinky, akce, inspirativní články...

Naší vášní ve firmě Cyklická žena, s.r.o. je pro vás neustále chystat nové produkty a inspirace z oblasti cykličnosti i vědomého života. Zajímají vás tato témata a chcete zůstat v obraze? Zadejte svůj e-mail – a naše inspirace je vaše. A když toho budete mít dost, vždycky se můžete jedním kliknutím odhlásit. :-) Vaše osobní data hlídáme jako ostříž (jak to děláme, se dočtete tady).

… každou neděli ve vaší e-mailové schránce!

Napište komentář

* Povinné údaje