text © 2017 Štěpánka Čápová / foto © archiv Štěpánky Čápové a pixabay.com
Proč si dávat bacha na CUKR?
Důvodů je mnoho, 12 ZÁSADNÍCH DŮVODŮ najdete tady.
CUKR – sladká chuť je nám přirozená, však už mateřské mléko má sladkou chuť, takže jsme na ni svým způsobem naučeni. Je však velký rozdíl v tom, když konzumujeme cukry přirozeně se vyskytující ve stravě a když konzumujeme doslazované potraviny.
A kde je cukr přirozeně? V ovoci i zelenině, obsah cukru se výrazně zvyšuje v sušeném ovoci, proto sušené ovoce můžete využít jako přirozený zdroj slazení a stejně tak i různé sirupy, já například velmi ráda používám datlový, javorový, agávový a rýžový sirup. Dosladit jimi můžete jak snídaňové kaše, tak je můžete použít i do pečení, nebo vaření sladkých pokrmů.
Co ten cukr v těle dělá?
- Cukr vyvolává závislost, tedy čím více cukru zkonzumujete, tím více ho tělo žádá.
- Cukr nabourává proces vstřebávání VÁPNÍKU – tzn. vede k odvápňování a řídnutí kostí, osteoporóze.
- Rychlý nárůst a rychlý pokles hladiny cukru v krvi způsobuje větší příjem stravy – nadváha, obezita.
- Cukr oslabuje imunitní systém a přispívá k nižší obranyschopnosti organizmu proti bakteriálním infekcím.
- U dětí cukr způsobuje poruchy koncentrace, hyperaktivitu, ale i různé formy úzkostí.
- Cukr způsobuje kvasinkové infekce.
- Cukr přetěžuje slinivku břišní a přispívá ke vzniku diabetes.
- Cukr je „výživou“ rakovinových buněk.
- Cukr způsobuje vysoký krevní tlak u obézních lidí.
- Naše tělo vytváří při metabolizmu cukru 2–5x více krevních tuků než při metabolizmu škrobu, cukr zvyšuje množství tuku v játrech.
- Lidé konzumující větší dávky cukru trpí často bolestmi hlavy, nebo migrénou.
- Velká a dlouhodobá konzumace cukru způsobuje rezistenci na inzulín a organizmus pak ukládá další tuk a zpomaluje se metabolismus. Mlsáme tedy sladké a přibíráme tuk.
Důvodů je hodně a jsou silné, co? A možná se u některých bodů i vidíte. Jeden z bodů se mě před lety v mém životě také týkal. A to dost významně, cukrová závislost je mrcha a dává zabrat, ale vyhrabat se z ní vážně dá taky jsem to dala.
Není třeba ale smutnit, že už si nikdy nesmlsnete. Také si ráda smlsnu a spousta dobrot se dá udělat i bez hřešení. Nevěříte? Mrkněte.
Na 10 koláčků budete potřebovat:
- 3 hrsti pohankových vloček (např. značky Arax)
- 3 hrsti kukuřičné hladké mouky
- 2 hrsti strouhaného kokosu
- 1 hrst chia semínek
- 2 lžíce rýžového sirupu nebo medu
- 200 ml rostlinného mléka, např. rýžového nebo mandlového
- cca 200–300 ml horké vody (nelijte hned, bude přidávat dle potřeby)
- cca 2 větší jablka
Do mísy si nasypte pohankové vločky, kukuřičnou mouku, kokos a chia semínka, zalijte asi 100 ml vroucí vody, přidejte rostlinné mléko a vše lžící smíchejte do husté kaše. Do ní přidejte rýžový sirup nebo med, dobře promíchejte a dále přidávejte vodu tak, aby nebyla hmota příliš hustá, oddělovala by se od sebe. Měla by vzniknout lepivá hmota, kterou pak lžící přemístíte na pečící papír a plech, lžící rozetřete do koleček tak, aby výška každého koláčku byla cca 0,5–1 cm. Pokud byste chtěli mít koláčky opravdu úhledné, využijte formičku velkého kolečka, napěchujte jí lžící, uhlaďte a sejměte formičku. Takto dejte péct do trouby na 180 s horkým vzduchem, pečte cca 10–15 min. do zlatova, poté přidejte na každý koláček plátek jablka. Jablko posypte skořicí a přidejte na něj na špičku kávové lžičky medu a dejte na dalších 5-10 min. péct. Hotové posypte semínky nebo ořechy.
Mňamka a a vůně celého domu zaručena. :-)
Štěpánčina cukrátka mají různou podobu a i dětem se dá hravě vysvětlit, že věčné pamlsky zdraví nesvědčí. Jak? Pohádkou, nebo rovnou živě na kurzu pro děti. Když se totiž spojí zábava a učení tak, aby si děti na vše mohly sáhnout, jsou pak skvělé výsledky a z nejedlíků se stávají jedlíci a rodičům se konečně uleví.
Štěpánčinu Pohádku o cukrových panáčcích si v elektronické verzi nebo v audiopodobě můžete stáhnout zdarma zde.
Štěpánka Čápová je nadšená kuchtička a experimentátorka při vaření zdravě a chutně, pracuje jako výživová poradkyně.
Štěpánka je také autorkou e-booku zdarma, nazvaného Úspěšná změna stravovacích návyků, který jednoduše a prakticky pomáhá přijít na to, jak si udělat správné stravovací návyky a zavést je do běžného života.
A jak vaří Štěpánka? Nadšeně a s radostí experimentuje v kuchyni, jak se dá :-)
Více o Štěpánce na jejích stránkách www.stepankacapova.cz.
ŽIJTE (s) CYKLEM I V KUCHYNI!
Líbí se vám tento článek? Sdílejte ho dále:
Napište komentář